Ammatinvalinta 

Miten ohjata nuorta opintoihin? Mitä työkaluja on käytettävissä ammatinvalinnan ohjaukseen?

Ammatinvalinta ja uraohjaus

Ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelua tarjoavat työ- ja elinkeinotoimiston psykologit, ja se on luottamuksellista ja maksutonta palvelua. Kaikki TE-toimistossa psykologista uraohjausta tekevät ovat koulutus- ja työelämäsiirtymiin erikoistuneita, laillistettuja psykologeja. Ohjauksen lähtökohtana ovat aina sinun omat odotuksesi ja kiinnostuksesi.

Sinun ei tarvitse olla TE-toimiston asiakas, vaan voit tulla keskustelemaan sinulle tärkeistä ammatillisista kysymyksistä juuri siinä tilanteessa kuin tällä hetkellä olet: työssä, lomautettuna tai työttömänä. Myös opiskelijat, perhevapaalla olevat ja sairauslomalla/kuntoutustuella olevat voivat varata ajan TE-toimiston psykologipalveluihin.

Ammatinvalinnan ohjauksesta saat apua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimiseen, jos mietit esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mille alalle tai mihin koulutukseen suuntaudun, voisinko vaihtaa alaa?
  • Mistä olen kiinnostunut, mikä on minulle tärkeää?
  • Miten valitsen, kun kaikki kiinnostaa tai mikään ei kiinnosta?
  • Mitä osaan, mitkä ovat vahvuuteni ja mitä voisin kehittää itsessäni?
  • Onko minun huomioitava terveydentilani, kun teen työelämäratkaisuja?

Ammatinvalinnanohjaus on pääosin keskustelua, jossa pohditaan asiakkaan koulutus- ja uravaihtoehtoja. Ohjaukseen voi keskustelun lisäksi sisältyä myös mm. ammatinvalintatestejä ja kotitehtäviä. Tavoitteena on tukea asiakasta hänen ratkaisuissaan. Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen, ja keskustelemassa voi käydä yhden tai useamman kerran.

https://toimistot.te-palvelut.fi/ammatinvalinta-ja-urasuunnittelupalvelut

Löydä oma polkusi

Uusi opas ammatinvalintaa pohtivalle nuorelle. 

Nykänen, Meri (2020), Löydä oma polkusi: Nuoren uraopas. S&S: Helsinki.

Usein puhutaan, että oma juttu löytyy parhaiten jotenkin itsestään. Hyvin toteutettu ammatinvalinta on kuitenkin raakaa työtä! Siihen kannattaa panostaa hetki, sillä muutoin on vaarassa ajautua tekemään ratkaisuja rajallisen (ja väärän) tiedon varassa.

Monet nettisivut tarjoavat tietoa eri koulutus- ja ammattivaihtoehdoista. Käteen sopiva kirja voi kuitenkin olla mukava tuki pohdinnoissa: kirjan rajattu sisältö on usein helpompi sisäistää. 


Kuka päättää, millaisesta tulevaisuudesta nuori haaveilee?

Mikä sinusta tulee isona? Nuoret kuulevat kysymyksen usein, ja se voi aiheuttaa hämmennystä tai jopa ahdistusta yläkoululaiselle, joka vasta pohtii millainen ihminen hän on.

Toimittaja Meri Nykänen kertoo kannustavasti, selkeästi ja nuoria kunnioittaen, millaisia ammatteja maailmassa on ja miten niihin voi päästä. Konkretiaa uraihmettelyyn tuovat erilaisille urille päätyneiden ihmisisten haastattelut. He kertovat, millainen heidän tyypillinen työpäivänsä on, jos sellaista on, mistä he työssään pitävät, miten he päätyivät alalle ja miten he löysivät polkunsa.

Koulun uudessa opetussuunnitelmassa itsearviointia ja -ohjautuvuutta odotetaan yhä nuoremmilta koululaisilta. Se kannustaa itsenäisyyteen ja valmistaa elämää varten, mutta nuoret voivat kokea nämä odotukset myös painostavina.

Tämä opas kannustaa nuorta löytämään oman juttunsa ja luottamaan itseensä. Siinä kerrotaan myös käytännön vinkkejä itseä kiinnostavan alan tavoittelemisesta. Kirjassa on kolme osaa: oman jutun löytäminen, tositarinoita työelämästä ja mun elämä ja arki.


https://www.parhaataanikirjat.fi/nuoretya/loydaomapolkusi

Ammatinvalinta-tietoa netissä

Seuraavat sivut tarjoavat tietoa ammatinvalinnasta

työmarkkinatori

www.opintopolku.fi

studentum.fi

www.ammattiosaaja.fi 


Apua ammatinvalintaan

Eri alueilla on myös tarjolla apua ammatinvalinnan tekoon. Tässä muutama esimerkki pääkaupunkiseudun palveluista:

https://ohjaamo.hel.fi/miten-voimme-auttaa-sinua/opiskelemaan/

https://toimistot.te-palvelut.fi/ammatinvalinta-ja-urasuunnittelupalvelut 

© 2022 MotiJeesiKaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita