Hyödyllisiä linkkejä 

Täältä löydät linkkejä nuorten tukemiseen. 

Vertaistuen moninaisuus

Pinja Nieminen ja Eve Lahikainen (toim.) Kansalaisareenan julkaisuja 1/2021

Vertaistukea voi tiivistetysti kuvata samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien keskinäiseksi kokemusten vaihdoksi. Vertaistuki sisältää myös paljon muuta. Se saattaa olla ainoa tai ensimmäinen kerta, kun ihminen saa haasteellisessa elämäntilanteessa sen kokemuksen, että joku muu ymmärtää häntä. Vertaisuus voi avata ovia elämänmittaiseen ystävyyteen tai auttaa näkemään valoa tilanteessa, jossa valo on täysin kadonnut.

Tämän julkaisun tarkoitus on lisätä ymmärrystä vertaistuki- sekä kokemustoiminnasta sekä välittää hyviä käytäntöjä ja toimintamuotoja.

https://kansalaisareena.fi/wp-content/uploads/2021/01/Vertaistuen_moninaisuus_WEB1494.pdf

Löydä oma tarinasi - ohjaajan opas 

Löydä oma tarinasi on Suomen Mielenterveysseuran rekisteröimä, ammatillisesti ohjattuun vertaistukeen perustuva ryhmämalli nuorten tukemiseen. Ryhmät on suunnattu nuorille aikuisille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea elämäntilanteessaan ja haluavat jakaa kokemuksiaan, tunteitaan ja ajatuksiaan vertaisryhmässä. 

Tässä oppaassa esitellyt tavoitteet ja ryhmän sisällöllinen rakenne auttavat käytännön työtä. Ryhmän sisältöjä ja käsiteltäviä aiheita räätälöidään osallistujien tuen tarpeiden, elämäntilanteiden ja toiveiden pohjalta, jotta keskustelut hyödyttäisivät mahdollisimman hyvin osallistujia.

SOS-kriisikeskuksessa Löydä oma tarinasi- ryhmämallia on sovellettu muun muassa nuorille aikuisille, jotka ovat lapsuuden perheessään kärsineet aikuisten päihteiden käytöstä (Lasinen lapsuus-ryhmät).

Vertaistukiryhmät nuorille aikuisille RYHMÄNOHJAAJAN OPAS

Kohderyhmän nuorelle ja hänen kanssaan työskentelevälle:


Paikka- ja palveluhaku

Tämän haun avulla nuori, omainen tai ammattilainen voi etsiä palveluita paikkakunnan, oireen/ongelman tai palvelutyypin perusteella.


Nuorten linkki

Nuorten oma verkkosivusto, jossa teemana mm. päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, kiusaaminen ja paljon muuta!

Nuortennetti

Nuortennetti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämä nettisivusto, josta löydät ihmissuhteisiin, kouluun, kiusaamiseen, mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvää tietoa. Sivusto on suunnattu noin 12−18-vuotiaille nuorille. Nuortennetissä on mahdollista osallistua yleiseen keskusteluun ja chattiin tai kirjoittaa nettikirjepalvelun kautta kirje, johon vastaa vapaaehtoistyötä tekevä aikuinen.

Nuortennetin yhteydessä toimii myös Lasten ja nuorten puhelin, johon soittaminen on täysin maksutonta. Soitto ei näy merkintänä puhelinlaskussasi, ja soittaa saat myös nimettömänä. Puhelin päivystää numerossa 116 111, ma−pe klo 14−20 ja la−su klo 17−20, vuoden jokaisena päivänä.


MIELI Suomen Mielenterveys

MIELI Suomen Mielenterveys -sivustolta (entinen Suomen Mielenterveysseura) löydät tietoa mielenterveysongelmista, kriiseistä sekä vaikeista elämäntilanteista. Sivustolla löydät myös tietoa erilaisia mielenterveyden tukipalveluita. MIELI ry:n kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 arkisin klo 9-07 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15-07.


Sekasin-chat

Nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä ja aiheista. Pääset keskustelemaan nimettömänä, kahden kesken koulutetun vapaaehtoisen ja ammattilaisen kanssa. Chat on auki vuoden jokaisena arkipäivänä klo 7-24 ja viikonloppuisin klo 15-24. Sekasin-chattia koordinoi Suomen mielenterveysseura. 


Apuu-chat

Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7-15-vuotiaille lapsille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä myös koulutetut vapaaehtoiset. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9-22.


Nuorten Mielenterveystalo

Nuorten Mielenterveystalo tarjoaa asiallista ja luotettavaa tietoa nuoruusiän tyypillisimmistä mielenterveyden häiriöistä ja ongelmista, niiden tunnistamisesta, hoidosta sekä sopiviin palveluihin ohjautumisesta. Sivustolta löydät muun muassa Vapaaksi viiltelystä -omahoito-ohjelman, jonka tarkoitus on auttaa ymmärtämään, mistä viiltelyssä on kyse, mitä tarkoitusta se palvelee ja miksi siitä on joskus vaikea päästä eroon. Ohjelma sisältää runsaasti tehtäviä, joiden avulla voi oppia ymmärtämään paremmin itsetuhoista käyttäytymistä.


Netari

Netari on Pelastakaa Lasten ylläpitämä verkkonuorisotalo, jossa voit tavata muita nuoria sekä jutella nuorisotyöntekijöiden ja vapaaehtoisten luotettavien aikuisten kanssa. Sivustolta löydät hyödyllisen viikkokalenterin, johon on listattu lähes kaikki nuorille suunnatut chatit aukioloaikoineen!


Nettiturvakoti

Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia, niin väkivaltaa kokenutta kuin väkivallan tekijääkin, sekä läheisestä huolissaan olevaa. Nettiturvakodista löydät tietoa, selviytymiskeinoja sekä testejä liittyen perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan sekä esimerkiksi mahdollisuuden keskustella ammattilaisen kanssa anonyymissa chatissa.


Varjomaailma

Varjomaailma on paikka kaikille niille, joilla on huoli vanhempien juomisesta tai muusta päihteidenkäytöstä. Siellä voit kertoa oman tarinasi tai lukea, mitä muut ovat kirjoittaneet. Varjomaailmassa toimii myös keskustelualue, jossa voit ottaa puheeksi juuri sinua mietityttävät asiat. Tarjolla on avointa keskustelua, luotettavan aikuisen vastauksia sekä suljettuja vertaistukiryhmiä. Sivuilta löydät tietoa siitä, mistä voit hakea apua, jos kotona on vaikeaa.


Nuortenelämä

Nuortenelämä.fi -sivustolta voit kysyä eri alojen asiantuntijoilta esimerkiksi ihmissuhteisiin, päihteidenkäyttöön, peliongelmiin, koulunkäyntiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Sivustolta löydät myös kiinnostavaa tietoa muun muassa hyvinvointiin, talouden hallintaan ja aikuistumiseen liittyen.


Takuu-Säätiö

Takuu-Säätiö tarjoaa neuvontaa ja ratkaisuja velkaongelmiin chatissa ja puhelimitse. Lisäksi apua tarjotaan oman talouden hallintaan ja ongelmien ennaltaehkäisemiseen. Sinun ei siis tarvitse olla pikavippien vanki ottaaksesi yhteyttä - kaikenlaiset talouteen ja rahaan liittyvät kysymykset ovat tervetulleita. Kannattaa tutustua myös Pennoon, joka on Takuu-Säätiön tuottama nettipalvelu omien menojen ja tulojen päivittäisen seurannan avuksi.


Sinuiksi

Sinuiksi.fi on neuvonta- ja tukipalvelu, jossa voit kysyä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Sinuiksi järjestää puhelin- ja nettipäivystyksen lisäksi myös chat-vertaisryhmiä, jotka on suunnattu erityisesti nuorille.


Nettisyli

Syömishäiriöliitto Syli ry:n nettipalvelusta löydät tukea syömishäiriön tunnistamiseen ja siitä toipumiseen.


Kun koulu loppuu

Nuorille suunnattu sivusto, joka tarjoaa tietoa koulutus- ja uravaihtoehdoista. Sivustolta löydät myös chatin, jossa voit kysyä opolta kouluun, opintoihin ja työelämään liittyvistä kysymyksistä. Sivusto on yhdistynyt osaksi TAT - talous ja nuoret sivustoa. 


Tukinet

Tukinet on netissä toimiva kriisikeskus, jossa voit maksutta saada henkilökohtaista tukea, osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin tai etsiä tietoa elämän eri tilanteista ja tarjolla olevista palveluista.


Aggredi

Aggredi tarjoaa kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöille yksilöllistä keskustelutukea väkivaltaisuuden vähentämiseen. Palvelu on tarkoitettu yli 16-vuotiaille. Aggredi toimii Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Lahdessa, Porissa sekä verkossa. Aggrediin on myös mahdollista aloittaa tukisuhde Tukinetin kautta.


Nuorten Turvasatama

Nuorten Turvasatama on verkkovälitteinen, ensisijaisesti lastensuojelun asiakkaille suunnattu palvelu, josta saa apua ja tukea arkisiin sekä lastensuojeluun liittyviin asioihin. Nuorten Turvasatama toimii Discordissa. Serverillä järjestetään myös aktiivisesti erilaista toimintaa yksinäisyyden vähentämiseksi.


Peluuri

Peluuri on sivusto, joka on tarkoitettu rahapelien pelaajille, heidän läheisilleen ja työssään pelihaittoja kohtaaville. Peluuri auttaa sekä netissä että puhelimitse. Peluurin nettisivuilta löydät neuvontaa, keskusteluja ja vertaistukea. Peluurin palvelut on pääasiassa tarkoitettu yli 18-vuotiaille, mutta myös nuoremmat voivat ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa. Nimetön ja maksuton auttava puhelin palvelee arkisin klo 12−18 numerossa 0800 100101.


Restart-ohjelma digipelaajille

Maksuton Restart-ohjelma tarjoaa verkossa tukea, jonka avulla voi parantaa pelaamisen hallintaa. Ohjelma on tarkoitettu täysi-ikäisille tietokone-, mobiili- ja konsolipelejä pelaaville ja kestää kokonaisuudessaan noin kahdeksan viikkoa. Restart on Peluurin ensimmäinen palvelu digipelaajille ja Sininauhaliiton hanke.


Rikosuhripäivystys RIKU

Rikosuhripäivystys auttaa tilanteissa, jossa olet joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai olet ollut todistamassa rikosta. RIKU neuvoo myös tilanteissa, jos et ole varma onko tapahtunut rikos. Chat-palvelu on auki arkisin klo 9-15 sekä maanantaisin lisäksi klo 17-19. Rikosuhripäivystys palvelee myös numerossa 116 006 suomeksi ma-pe klo 9-20 ja ruotsiksi klo 12-14.


Etsivä nettityö

Etsivä Nettityö on Online nuoria varten. Jos jokin asia painaa mieltäsi, niin pohtiminen luotettavan aikuisen kanssa voi helpottaa. Mikään asia ei ole liian suuri tai pieni tullaksesi juttelemaan. Nettietsivien kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja kahdenkeskisiä. Etsivä Nettityö on online sunnuntai-, maanantai- ja tiistai-iltaisin klo 20-23.30 ja suunnattu ensisijaisesti 12-29-vuotiaille. Iltapäivystäjät löydät muun muassa Discordista, WhatsAppista, Ask fm:stä, Instagramista ja Facebookista.


Lähde: https://nuortenlinkki.fi/mista-apua/nettipalvelut

© 2022 MotiJeesiKaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita